Gün ışığı ve ısı patatesteki solanin üretimini de tetikler. Solanin, fazla miktarda tüketildiğinde zehirlenme belirtilerine neden olur. Mide bulantısı, ishal, kusma, mide krampları, boğazda yanma, baş ağrısı ve baş dönmesi görülebilir. Bu kimyasal patatesin kabuklarının hemen altında daha yoğun miktarlarda bulunur. Bu sebeple rengi yeşile dönmüş ve filizlenmiş patateslerin tüketilmesi kesinlikle önerilmez. Baş ağrısına, kramplara, komaya hatta ölüme neden olabilir.

Patatesi kaynar suda birkaç dakika beklettikten sonra buzlu suya koyarsanız kabuğundan kolayca ayırarak soyabilirsiniz.

Yemek hazırlığı sırasında doğradığınız patatesleri soğuk suda bekletirseniz kahverengileşmesini önlersiniz.

Benzer şekilde fazladan doğradığınız ya da artan patatesleri daha sonra kullanmak istiyorsanız renginin kararmaması için suyun içine koyup üzerine limon sıkabilirsiniz.

Fırında patates pişirirken, patatesleri fırına atmadan önce üzerine birkaç kez çatal batırarak delikler açın. Bu yöntem patateslerin daha lezzetli pişmesini sağlar.

Hava kirliliği, radyasyon gibi kimyasal atıklara karşı kanı zehirlerden temizler ve hücreleri yeniler.

Patateslerinizi haşlatırken suyuna bir kaşık sirke koyarsanız patateslerin dağılmasını önlemiş olursunuz.