Kış gelmeden yaz sebze ve meyveleri ile sağlıklı konserveler hazırlamanın tam zamanı. Taze yaz meyvelerinden reçeller, sebzelerden turşular yapmak aslında çok kolay.

KARPUZ KABUĞU REÇELİ TARİFİ

MALZEMELER

1 kilo karpuz kabuğu,

1,5 kilo şeker,

250 gram sönmemiş kireç,

3 litre su,

1 limon suyu 

YAPILIŞI

Karpuz kabuklarının yeşil ve kırmızı kısımları temizlenir. Temizlenen kabuklar kare, üçgen, tırtıklı gibi şekillerde kesilir. Kabuklar kireç suyuna konur ve bir gece bekletildikten sonra şurupla pişirilir. 2-3 litre suyun içine konup karpuz kabukları da eklenir. Bir gece bekletilir. Kabuklar süzgeçle toplandıktan sonra kaynamakta olan şurubun içine atılır. Karpuz kabukları pişince şeffaf bir hâl alır. Şurup koyulaşınca limon tuzu ya da limon suyu eklenir. 

LAHANA TURŞUSU TARİFİ

MALZEMELER

1 orta boy lahana,

3 havuç,

1 baş sarımsak,

6 çorba kaşığı kaya tuzu,

1 çorba kaşığı limon tuzu,

1 şişe sirke,

1 tatlı kaşığı kişniş 

8-10 kereviz sapı,

1 demet dereotu,

15-20 adet nohut.

YAPILIŞI

Lahananın üst yaprakları çıkarılıp önce ortadan ikiye bölünür, sonra dilimlenir. Havuçlar da soyulup dilimlenir. Kavanozun dibine 5-10 adet nohut atılır. Üzerine de kaynamış ve soğutulmuş içme suyu eklenir. 

KIŞLIK MENEMEN TARİFİ

MALZEMELER

Domates,

Yeşil Biber,

Sıvı Yağ,

Tuz.

YAPILIŞI

Yeşil biberler doğranıp yağda kavrulur.

Biberlerin rengi dönünce doğranmış domatesler eklenir.

Tencerenin kapağı kapalı şekilde kaynamaya bırakılır.

Kaynamaya başlayınca tuz eklenir.

Kapağını kapatmadan suyu çekilene kadar pişirilir.

İyici pişince kavanozlara konur ve kapağı kapatılarak ters çevrilip saklanır.