Türkiye'nin Sınırı 40 Yıl Sonra Değişti! O Topraklar Artık Türkiye'nin

Çaksu Deresi'nin yatağını değiştirmesi sonucu Gürcistan'da kalan 15 dönüm arazi 40 yıl sonra geri alındı.

26.04.2016-13:56 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Türkiye'nin Sınırı 40 Yıl Sonra Değişti! O Topraklar Artık Türkiye'nin
Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınırı çizen Çaksu Deresi'nin 40 yıl önce yatağını değiştirmesi sonucu, 15 dönümlük arazinin Gürcistan'da kalmasının ardından başlatılan mücadelede Türkiye adına mutlu sona ulaşıldı. Yapılan protokolle Gürcistan'daki 15 dönüm arazi 40 yıl sonra geri alındı.

Türkiye ve Gürcistan heyetleri, sınırı oluşturan Çaksu Deresi'nde 40 yıl önce meydana gelen yatak değişikliğinin giderilmesi amacıyla bir araya geldi. Dere yatağındaki suyun yön değiştirmesi sonucu Gürcistan tarafında kalan arazinin Türkiye'ye iadesi için Posof'taki Türgözü Sınır Kapısındaki görüşmelere 10 kişilik Gürcü heyeti geldi. Türkgözü Sınır Kapısında Kaymakam Ufuk Özen Alibeyoğlu'nun karşıladığı Güristan heyeti, Türkgözü Sınır Kapısındaki salonunda 13 kişilik Türk heyetiyle görüşmeye başladı.

DERE 40 YIL ÖNCEKİ YATAĞINA ALINACAK

Bu konuda yapılan ilk görüşmede Türk heyetine Posof Kaymakamı Ufuk Özen Alibeyoğlu, Gürcistan heyetine ise Gürcistan Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Departmanı, Sınır Tespiti ve Sınır İlişkileri Bölüm Başkanı İveri Melaşvili başkanlık yaptı. Geçen hafta yapılan ikili görüşmelerin ardından dere yatağının bulunduğu Posof'a bağlı Yurtbekler köyüne gidilerek, yer tespiti yapıldı. Yapılan çalışmalar sonunda Çaksu Deresi'nin yatak değiştirmeden önceki yerine alınması ve 15 dönümlük arazinin Türk tarafına verilmesi kararlaştırılarak protokol imzalandı.

Protokole göre, Çaksu Deresi bölgesindeki çalı- çırpı, maki, ottan oluşan bitki örtüsü temizlenecek, orman ağaçlarının 2 metreye kadar olan dalları kesilecek. Ayrıca tek taraflı olarak ilave harita ölçüm çalışmaları yürütülecek. Araziyi gösterir krokide bazı yerlerde mevcut dere yatağı 90 metre geri çekilecek. Dere, bundan sonra kesik kırmızı çizgilerle gösterilen eski yatağından akacak.

'40 YIL SONRA TOPRAĞIMA KAVUŞTUM'

Yaklaşık 40 yıl sonra 15 futbol sahası büyüklüğündeki topraklarına kavuşmanın sevincini yaşayan arazinin sahibi Yurtbekler Köyü'nden 78 yaşındaki Süleyman Çelik, dere suyunun o zaman yatak değiştirmesi nedeniyle topraklarının Gürcü tarafında kaldığını kaydederek şunları söyledi:

"Toprak kaybetmek bana büyük acı veriyordu. Yıllar önce Devlet Su İşleri Müdürlüğü'ne durumu bildirdim ama yeterince ilgilenmedikleri için iş bu zamana kaldı. Ben de, Ankara'ya bakanlıklara dilekçe göndererek durumu bildirdim. Bunun üzerine 2013 yılında bir heyet gelerek ilk tespit çalışmasını yaptı. Gürcü ve Türk yetkililerinden oluşan komisyon, bu konu üzerinde çalışarak topraklarımızın geri verilmesine yardımcı oldular. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Allah devletimize zeval vermesin. 40 yıl sonra toprağıma kavuştum."

Süleyman Çelik, 40 yıldır işlenmeyen toprağının çok verimli olduğunu belirterek, içindeki yabani ot ve ağaçları temizleyip ekip- biçeceğini söyledi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal