Türkiye Suriye'ye Girerse Ne Olur

Sabah Gazetesi köşe yazarı Emre Aköz, gündemi meşgul eden çok kritik bir konuyu ele aldı: Türkiye Suriye'ye girerse ne olur. İşte Aköz'ün o yazısı...

12.02.2016-11:34 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Türkiye Suriye'ye Girerse Ne Olur

Türk ordusunun Suriye'ye girmesi, Rusya için büyük bir fırsat olacaktır. Esat, Türkiye'yi işgalcilikle suçlayacak... Rusya da küçük kardeşine yardım eden abi rolüne soyunacaktır. Günümüz şartlarında Türkiye'nin, Suriye -Rusya koalisyonu ile çatışması kaçınılmaz olacak... İlk ağızda çatışmanın boyutları sınırlı kalacak... Ancak neticede bir NATO ülkesi savaşa girmiş olacak ve örgütten yardım isteyecektir. Bu durumda NATO'nun lideri olan ABD, ister istemez (uçak olayında olduğu gibi) Türkiye'nin arkasında duracaktır. (Aksi halde NATO'nun inandırıcılığı ve caydırıcılığı kalmaz.)

Halbuki Suriye sorununda aldığı tutumla ABD, Rusya ile değil savaşmak, itişip- kakışmak dahi istemiyor. Amacına ekonomik yaptırımlar, siyasi ittifaklar ve müzakerelerle ulaşmaya çalışıyor.

İşte gördük: Rusya'nın Suriye'ye inmesi, ABD'de ciddi bir rahatsızlık uyandırmadı. Hatta askeri alanda işbirliği bile yapıyor, yanlışlıkla birbirlerini vurmamak için savaş uçaklarının kimlik kodlarını değiş tokuş ediyorlar. Cenevre görüşmelerinde de nasıl davrandıkları zaten ortada... Velhasıl itişmeleri kayıkçı kavgasından ibaret: ABD tek başına değil, Rusya ile anlaşarak yeni Ortadoğu'yu kurmak istiyor.
Çok çok zayıf bir olasılığın gerçekleştiğini ve Türkiye'nin IŞİD'e karşı savaşmak üzere Suriye'ye girdiğini düşünelim: Bu durumda ABD ve Rusya'nın ortak planları altüst olacaktır.

Olay Soğuk Savaş dönemindeki gibi Doğu- Batı kutuplaşmasına dönüşecek... Böylece yavaş yavaş pişmekte olan Ortadoğu aşına, buz gibi su katılmış olacaktır.
PYD elbette bugün Kuzey Suriye'de kendi siyasetini güdüyor. Ancak bunu yaparken ABD'nin çizdiği sınırları aşmıyor.

Rusya'nın amacı ise Esatlı ya da Esatsız, üslerini emniyet altına almak, böylece Batı Suriye'deki (dolayısıyla Ortadoğu'daki ve Doğu Akdeniz'deki) varlığını sürekli hale getirmek.

Biraz abartarak söylersek: ABD ile Rusya neredeyse al gülüm-ver gülüm ilişkisi içinde. Kendi çıkarları peşinde koşacak, bu arada sadece IŞİD'i değil, PYD'yi de vuracak olanTürkiye, hem Rusya'nın, hem de ABD'nin ama özellikle de ABD'nin planlarını bozmuş olacak. İşte bu yüzden Türkiye'nin, yani kendi denetiminde olmayan, bilerek ya da yanlışlıkla her an nasırına basabilecek bir gücün, IŞİD'e karşı kara savaşına girmesini ABD istemeyecektir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal