Meclis Dokunulmazlıkları Kaldırdı

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifi referanduma gerek kalmadan kabul edildi. Teklifin tümü üzerinde yapılan nihâi oylamada 376 'evet' oyu çıktı.

20.05.2016-12:22 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Meclis Dokunulmazlıkları Kaldırdı

TBMM Genel Kurulu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerini yapmak üzere toplandı. Dokunulmazlık teklifinin 1. maddesi için oy kullanma işlemi tamamlandı.Birinci maddeye 373 kabul oyu çıktı. 138 milletvekili ret oyu kullandı. Eğer maddenin tümü üzerindeki oylamada kabul oyu 367'yi aşarsa referandum yapılmadan anayasa değişecek.

İlk turda teklifin 1 maddesi için 350 kabul oyu çıkmıştı. Kabul oylarındaki artış dikkat çekti. Meclis'teki teklifin 2. maddesi için saat 13:30'da oy kullanma işlemine geçildi. İkinci oylamada ise 374 kabul, 136 ret oyu çıktı. Genel Kurulda, 2. maddenin kabul edilmesinin ardından teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçildi. Dokunulmazlık teklifi 376 oyla kabul edildi

Değişiklik paketi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzalamasının ardından yürürlüğe girecek ve haklarında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalkacak ve bu vekiller yargı önüne çıkacak.

En fazla dosya HDP'liler hakkında
Anayasa değişikliği 138 milletvekilini etkileyecek. Bunların 27'si AK Parti, 51'i CHP, 50'si HDP, 9'u MHP milletvekili. Hakkında fezleke bulunan bir isim ise bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka.

Bu 138 vekil hakkındaki dosyaların toplam sayısı ise 667. Bunların 46'sı AK Parti, 192'si CHP, 405'i HDP, 20'si MHP milletvekillerine, 5'i ise Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'ya ait.

İlk maddeye 373, ikinci maddeye 374 'kabul' oyu

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili ilk madde 373 kabul, 138 ret, 8 çekimser, 9 boş, 3 geçersiz oyla kabul edilmişti. İkinci madde ise, 374 kabul, 136 ret, 4 çekimser, 11 boş, 1 geçersiz oyla kabul edildi.

Hangi suçlamalar var?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, değişiklik paketiyle ilgili iki gün önce yapılan ilk oturumda, dokunulmazlıkları kaldırılmak istenen milletvekilere yöneltilen suçlamaların bir kısmını açıklamıştı. Buna göre yöneltilen suçlamaların ve bu suçlamaların yöneltildiği milletvekili sayılarının önemli bir kısmı şu şekilde;

Terör Suçlarından: 216
Hakaret: 201
Yaralama: 11
Görev suçları: 38
Sahtecilik: 6
Tehdit: 18
Gizliliğin ihlali: 11
Suçu ve suçluyu övmek: 55
Halkı kin ve düşmanlığa tahrik: 54
Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet: 119
Seçim kanununa muhalefet: 11
Siyasi partiler kanuna muhalefet: 3
İftira: 13
Askerlikten soğutmak:2

Oylama öncesi 'laiklik' tartışması

Oylama öncesinde Meclis Başkanı ile CHP'liler arasında yaşanan laiklik tartışmasının ardından bazı CHP'liler "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganları attı ve salondan ayrıldı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay bu milletvekillerinin oylamaya katılacağını açıkladı.

HDP'den 5 vekil katılmıyor

Genel Kurul, AK Parti genel başkan adayı ve Pazar gününden itibaren Başbakan olacak olan Binali Yıldırım salona girmesinin ardından açıldı. Oturumu, Salı günkünden farklı olarak Meclis Başkan'ı İsmail Kahraman yürütüyor. Bu, AK Parti lehine bir oy daha demek. Zira geçen günkü oturumu AK Partili Başkanvekili Ahmet Aydın yönettiği için Kahraman da, Aydın da oy kullanamamıştı. Aydın bugün oy kullanabilecek.

Bugünkü oturuma HDP'den Faysal Sarıyıldız ve Tuba Hezer dahil 5 vekil oturuma katılmıyor.
Oturum, yapılan yoklamanın ardından verilen değişiklik önergelerinin görüşülmesiyle devam edecek.

Salı günü gerçekleşen TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlık maddelerinin görüşülmesini öngören oylamada evet oyu 348'de kaldı. Evet oyları teklifin birinci maddesinde ise 350'de, ikinci maddesinde ise 357'de kaldı. CHP milletvekillerinin büyük oranda hayır oyu kullanarak yön verdiği bu oylama sonuçlarının tekrarlanması durumunda söz konusu teklifler ancak referandum ile değiştirilebilecek. 330'un altında bir sonuç teklifi düşürürken, 367'nin üstünde bir sonuç ise referanduma gerek kalmadan teklifi yasalaştıracak.

Dokunulmazlık maddelerinin görüşülüp görüşülmeyeceğinin belirleneceği ilk oylamada 348 evet oyuna karşı 155 hayır oyu verilmişti. Gizli oylamada 25 boş oy ve 8 çekimser oy verildi. Bu sonuç, dokunulmazlık tekliflerinin görüşülmesini sağlarken asıl oylama sonucunda teklifin referanduma götürülebileceğini gösterdi. Oylama sonucunda evet ve hayır oylarından çok verilen 25 boş oy ve 8 çekimser oy dikkat çekiyor.
Teklifin birinci maddesinin oylamasında ise 350 evet, 148 hayır, 5 çekimser, 27 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı. Toplam oy kullanan milletvekili sayısı ise 531 oldu.

İkinci maddede ise 357 evet, 149 ret, 17 boş ve 6 çekimser oy kullanıldı. Toplam kullanılan oy sayısı 529 oldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal