İran'dan Ortaklık Teklifi: 100 Milyar Dolarlık İhracat

İSO’nun Tahran ziyaretinde Türkiye’ye ortak otomobil üretme önerisi geldi. İran Sanayi Bakanı “Yüzde 50-50 ortaklıkla yeni bir otomobil tasarımı yaparak tüm dünyaya ihraç edebiliriz” dedi

03.05.2016-11:56 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) İran'dan Ortaklık Teklifi: 100 Milyar Dolarlık İhracat

Türkiye sanayi üretiminin üçte birinden fazlasını gerçekleştiren İstanbul Sanayi Odası (İSO), ambargoların kalkmasıyla dünyanın gözünün çevrildiği İran’a heyet gezisi düzenledi.

Geniş katılımla başkent Tahran’a düzenlenen geziye, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ile birlikte oda üyesi 70’ye yakın sanayici katıldı. Ziyaretlerde 44 Türk firması, 202 İranlı firma ile 400’e yakın ikili görüşme gerçekleştirirken, başta otomotiv, enerji, tekstil, maden ve gıda olmak üzere çok sayıda sektörde işbirlikleri fırsatları arandı. 

İRAN’DA İSO MASASI 

İSO Başkanı Bahçıvan: “İranlı bakanlarla iki ülke iş dünyasının işbirliği yapması konusunda fikir birliği oluşturduk. Türkiye-İran Modeli ile dünyaya örnek bir büyüme yaratabiliriz. Bankaların reel sektörle ortak bir arayış içinde olması ve ölçülü risk alması önem taşıyor. Gümrüklerde yüksek geçiş ücreti, ulaşım yetersizliği, yüksek doğalgaz fiyatları gibi sorunlar çözüldüğünde iki ülke dış ticareti 100 milyar doları bulabilir.” Bahçıvan ziyaret sırasında İSO’da bir İran Masası kurma kararı aldıklarını da sözlerine ekledi. 

TÜRKİYE'YE ORTAKLIK TEKLİFİ

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) İran ziyaretinde Türkiye’ye birlikte Otomobil üretme önerisi geldi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ticaret ve yatırım imkânlarını değerlendirmek amacıyla iş dünyasından 70 kişilik heyetle Tahran’ı ziyaret etti. Bahçıvan’la görüşen İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzadeh, iki ülke arasındaki işbirliklerini artırmak istediklerini söyledi. Nematzadeh, “İki ülke iş insanlarının ortak yatırım yapması için İran’da dört yeni sanayi bölgesi oluşturuyoruz. Yüzde 50-50 ortaklıkla yeni bir otomobil tasarımı yaparak dünyaya ihraç edebiliriz” dedi. Türkiye ile ekonomik ilişkilerden sorumlu Teknoloji ve İletişim Bakanı Dr. Mahmoud Vaezi de ambargo sonrası ilişkileri geliştirmek ve ihtiyaçlarını temin etmek istedikleri ilk ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Adımların önünü açacağız

Türkiye ile Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Teknoloji ve İletişim Bakanı Dr. Mahmoud Vaezi de yaptığı açıklamada, "Ambargo sonrası ilişkileri geliştirmek ve ihtiyaçlarımızı temin etmek istediğimiz ilk ülke Türkiye. Atılacak her adımın önünü açmak için elimizden geleni yapacağız" değerlendirmesini yaptı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal