Emekliye üçlü Zam Geliyor!

Emeklilere yeni yılda üçlü zam geliyor.

17.11.2017-17:38 - (Son Güncelleme: 17.11.2017-17:33)

Enflasyon rakamları ortaya çıktıkça emeklinin zammı da hesaplanıyor. Açıklanan rakamlara göre emeklilerin ocak ayında alacakları zam miktarı 212 liraya kadar çıkabilecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri yeni zam oranlarını öğrenmeye başladı. Açıklanan enflasyon oranlarına göre yapılan hesaplamalarda üç ayrı zam ihtimali beliriyor. Buna göre emeklilerin Ocak ayında yüzde 3, yüzde 3,5 ve yüzde 5,01 oranında zam alması gündemde.

Temmuz- Eylül dönemi enflasyonu yüzde 1.32 olarak gerçekleşti. Akşam'da yer alan habere göre uzmanlar, bu rakamlar doğrultusunda 2017'nin ikinci yarısındaki SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının yüzde 3 ya da 3.5 seviyesinde olacağını belirtiyor.

OCAK AYINDA YATACAK

Eylül'de yıllık enflasyon ise yüzde 11.2 olarak gerçekleşti. 2017 yılı enflasyonunun da bu seviyede gerçekleşmesi halinde, 2017'nin ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 5.01 çıkacak. Bu durumda da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 5.01 olacak.

Çalışanların şimdiden en çok düşündüğü şey emekli maaşının ne kadar olacağı sorusudur. Fakat çalışanlar dikkat edecekleri 7 püf nokta ile emekli maaşlarını yükseltebilirler.

Çalışan kesimin şimdiden en çok düşündüğü şey emekli maaşının ne kadar olacağı. Ancak çalışanlar dikkat edecekleri 7 püf nokta ile emekli maaşlarını arttırabilirler.

1 - DİKKATLİ BORÇLAN

Askerlik yapmış olan erkek, doğum yapan bayan, yurt dışında bulunanlar için borçlanma hakkı var. Borçlanma yaparken dikkatli olunmalıdır. Eğer 2000’den önceki bir süreyi borçlanma imkanınız varsa mutlaka bunu değerlendiriniz.

2 - 50 VE 55 YAŞ KRİTERİ

Aylık hesaplanırken önce 2000 öncesi çalışmalara bakılmakta. Bu döneme ait çalışmalar değerlendirilirken sadece prim ve kazanç değil, yaş da aylığı etkilenmekte. Kadınlar için 50, erkekler için 55 yaştan sonra çalışmaya devam edilen ‘her bir sene, emekli aylığını yüzde 1 artmakta.

3 - 800 LİRA FARK VAR

İster SSK’lı olsun ister Bağkurlu, son 3.5 yılda SGK’ya tavandan (13 bin 331.50 liradan) kazanç bildirilirse, (geçmişi hep asgari ücret yatsa da) tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı yaklaşık 15-20 lira artmış olur.  3.5 senede tavandan kazanç bildirenlerin maaşında 800 liraya yakın yükseliş görülür.

4 - HİZMET TESPİTİ ÖNEMLİ

Posta'nın haberine göre çalıştığınız işyerinde sigortanız yapılmadı ise, geç yapıldıysa veya kazancınız gerçek üzerinden SGK’ya bildirilmediyse ‘hizmet tespit davası’ açma hakkınız bulunuyor. Bu yönde haksızlığa uğrayan çalışanlara daha düşük aylık bağlanılabiliyor.

5 - 1000 LİRALIK EK İŞ, AYLIĞI YÜZDE 50 ARTIRIR

2000 TL brüt ücretle çalışan şahıs, ek iş olarak da aylık brüt 1000 TL’lik bir iş yapıyorsa, bu, şahısın alacağı emekli aylığını yüzde 50 oranında artıracak anlamına gelmekte. 500 TL kazançla ek iş yapıyorsa, aynı kişinin aylığı yüzde 25 artacak anlamına gelir.

6 - TAHSİS FORMUNA DİKKAT!

Emeklilik başvurusu yaparken doldurulan ‘Tahsis Formu’ndaki bakmakla yükümlü kişi hanesine ‘eş’, ‘çocuk’ gibi yakınlarınızı ekleyin.

7 - ASGARİ ÜCRETE RAZI OLMAYIN

Aylık kazancınız emekli maaşını belirleyen en büyük etken. Dolayısıyla öncelikle gerçek maaşınızın bordroda olmasına özen gösterin. Asgari ücretten gösterilmesine razı olmayın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal