42 Yıl Sonra Tankı Çıkardığı Beşparmak Dağları'na Gitti

Kıbrıs Barış Harekatı'nda Beşparmak Dağlarının zirvesine Türk ordusunun tankını çıkaran Abdülkadir Kurt, 42 yıl sonra tankın bulunduğu yere gitti

28.04.2016-11:49 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) 42 Yıl Sonra Tankı Çıkardığı Beşparmak Dağları'na Gitti

Kıbrıs Barış Harekatı esnasında Beşparmak Dağlarında 2 Ağustos 1974'te yapılan Lapta muhaberelerinde Rumlar tarafından pusuya düşürülen tanklardan biri dağın zirvesinde kalmıştı. Tank mürettebatından er Abdülkadir Kurt, Beş Parmak Dağlarına çıkardığı tankın bulunduğu yere 42 yıl sonra ilk kez gitti.

Kurt, yaptığı açıklamada, yıllar sonra tankı görünce duygulandığını belirterek zaman zaman göz yaşlarına hakim olamadı.

Abdülkadir Kurt, şöyle konuştu:
"Bu tank bizim şerefimizdir. 42 yıldır ilk defa geliyorum. Benim tankım en öndeydi. Yol yoktu. Paletler bazı yerlerde uçurumdan gidiyordu. Rumlar bizim etrafımızı sardı. Her tarafta ateş vardı. Sonra Rumları püskürttük. Onların cephanesini de imha ettik. Allah bize güç verdi, cesaret verdi. Şimdi geldiğimde de gurur duydum, sevinçliydim, duygulandım."

Rumların bölgeye çok sayıda mayın döşediğini anlatan Kurt, "Biz de bilmiyorduk, ilerliyorduk. Aniden tank mayına çarptı. Tank mayına çarptığı zaman biz tankın içinde mahsur kaldık. Ayağım yaralandı. Rumların saldırılarına maruz kalıyorduk. Tankın içinden 6 saate yakın çarpıştık. Biz de 'Ya şehid oluruz ya kazanırız' diyerek savaştık." ifadesini kullandı.

"O GÜN GELSE, BEN O TANKI ÇALIŞTIRIRIM, İNDİRİRİM"
Abdülkadir Kurt, kendisine yıllardır 'Sen o tankı indirebilir misin?' sorusunun sorulduğunu belirterek "Allah o günü getirmesin. O gün gelse ben o tankı çalıştırırım, indiririm, Kandil'e de giderim. Yerle bir de ederim." diye konuştu.

O gün yaşadığı bütün duyguları bugün de hissettiğini söyleyen Kurt, "O heyecanı şu anda yaşıyorum. Arkadaşlarımı düşünüyorum. Çok duygulandım. 42 yıl önce gelmiştim. Biz 4 kişiydik. Komutanımız Mahmut Şanlıtürk idi. Türk askeri hiçbir zaman korkmaz, korkmadık. Ya ölüm ya zaferdi. Zaferle sonuçlandı. Asker arkadaşlarımla hala görüşüyorum." dedi.

"BAYRAK BİZİM NAMUSUMUZDUR, SİMGEMİZDİR"
Türk bayrağının altında yaşayan herkesin bu vatanın evladı olduğunu vurgulayan Kurt, "Bayrak bizim namusumuzdur, simgemizdir. Biz ölünceye kadar bu vatanı koruyacağız. Burası da bizim vatanımızdır. Yavru vatanımızdır. Hepimizin Türkiye'mize sahip çıkması lazım. Bu terör belası da başımıza bela olmuş. İnşallah o da defolup gider. Ülkemizi bölmek isteyenlere Allah fırsat vermesin." dedi.

Abdülkadir Kurt'u KKTC'ye getiren iş adamı Hasan Taş da Kıbrıs sevdalısı olarak, Kıbrıs Barış Harekatı ile ilgili çok geniş bir arşivi olduğunu, tank hakkında araştırmalar yaptığını, Kurt'a iki yıl önce ulaştığını belirtti.

Van'ın Erciş ilçesinde yaşayan Kurt'un tankın bulunduğu yere tekrar gitmek istediğini kendisine ilettiğini söyleyen Taş, bunu gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduğu kaydetti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal