Yargıtay, Borçlu Kişinin Ailesine İhbarname Gönderilebileceğine Karar Verdi

Borcunu ailesinden gizleyenlere Yargıtay'dan kötü haber geldi. Yüksek mahkeme emsal bir karar vererek borçlunun ailesine ihbarname gönderilebileceğine karar verdi.

23.03.2019-11:09 - (Son Güncelleme: 23.03.2019-11:01) Yargıtay, Borçlu Kişinin Ailesine İhbarname Gönderilebileceğine Karar Verdi

Özellikle ticaret yaşantısında karşılaştığı ekonomik sıkıntıları ailesine yansıtmak istemeyenlere Yargıtay'dan kara haber geldi. Yüksek mahkeme; kambiyo senet borcu olan borçlunun annesine haciz ihbarnamesi yollayabileceklerine karar verdi. Emsal kararla beraber; borcunu sevdiklerinden saklamaya çalışanlar aile üyelerine gelecek haciz ihbarnamesiyle şok yaşayacaklar.

İCRA MÜDÜRLÜĞÜ REDDETTİ

Bir vatandaş kambiyo senetleri borcunu ödeyemeyince İcra Müdürlüğüne başvuran alacaklı, borçlunun annesine haciz ihbarnamesi gönderilmesi isteğinde bulundu. İcra Müdürlüğü talebi, 'borçlunun annesi alelade bir üçüncü şahıs olmadığından gönderilecek haciz ihbarnamelerinin aile üyelerini küçük düşüreceği' gerekçesiyle reddetti. Alacaklı, İcra Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak icra müdürlüğünün bu işlemi hakkında şikayetçi oldu.

YARGITAY "İHBARNAME GÖNDERİLEBİLİR" DEDİ

Mahkeme; borçlunun annesinin alelade bir üçüncü şahıs olmadığı, akrabalar arasında sarih bir hukuki işlemin varlığını ispat külfetinin öne sürene ait olduğu nedeni ile şikayetin reddine karar verdi. Kararı alacaklı temyiz edince devreye Yargıtay 12. Hukuk Dairesi girdi. Yargıtay kararında, "İcra İflas Kanunu'nun (İİK) 89. maddesinde yapılan 'haciz ihbarnamesi' gönderilmesi kanunun emreden hükmüdür. Alacaklının isteği durumunda icra müdürlüğü tarafından bu talebin yerine getirilmesi gerekmekte olup, icra memurunun bu hususta taktir hakkı yoktur. Kaldı ki üçüncü kişi, haciz ihbarnamesine itiraz etme hakkına da sahiptir. O durumda mahkeme tarafından şikayetin kabulü ile yasaya aykırı müdürlük kararının kaldırılması gerekirken şikayetin reddine yönelik hüküm tesisi isabetsizdir. Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının belirtilen sebeplerle bozulmasına oy birliği ile karar verildi." sözleri yer aldı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal