Evi Olan Herkesi İlgilendiriyor

Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinde bir takım değişiklikler yapıldı.

17.01.2018-09:56 - (Son Güncelleme: 17.01.2018-09:48)

Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinde bir takım değişiklikler yapıldı. Hazine Müsteşarlığının söz konusu durum hakkındaki tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğe göre, 31/12/2016 tarihli ve 29935 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinin 2. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde önemli değişiklikler yapıldı.

Bu şekilde belirlenecek asgari prim tutarı her halükarda deprem risk bölgesine göre birinci bölgeden beşinci bölgeye sırası ile 95 TL, 70 TL, 55 TL, 45 TL ve 35 TL’den az olamaz. Aynı Tebliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında bulunan “170 bin TL” ibaresi “190 bin TL” olarak değiştirildi.

Diğer yandan, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konut sahibi olmak için tasarruf yapmak isteyenlere verilen devlet katkısını da içeren konut hesabında yeni bin model için harekete geçtiklerini ifade etti.

2015 senesinde başlatılan konut hesabı sisteminde vatandaşlar en az 3 sene birikim yapıyor 3 senenin ardında ev alırken birikimlerinin yüzde 20’sini de devlet katkı veriyordu. Şimşek, sistemin beklenilen sonucu vermediğini ve 10 bin 520 hesapta kaldığını belirterek, yeni dönem için Almanya modeli üzerinde çalışma başlattıklarını ifade etti. Şimşek, modelin dolaylı faiz desteğine dayanacağını belirterek, ilk birikim döneminde düşük mevduat faizine razı olanın daha sonra düşük faizden konut kredisi kullanmasına ilişkin bir sistem üzerinde durduklarını vurgulandı.

Şimşek, 2015 senesinde konut hesabına ilişkin bir düzenleme yapıldığını, bu sistemle desteğin ilk ve tek konuta verildiğini hatırlattı. Şimdiye kadar konut hesabında istenilen sonuçları alamadıklarını, hesapta 73 milyon lira biriktiğini anlatan Şimşek, şimdi sistemin nasıl iyileştirileceği, ilk konutu alan vatandaşlara nasıl yardımcı olunabileceği üzerinde çalışma yaptıklarını ifade etti. Uluslararası uygulamalara baktıklarını, bu uygulamalarda da ilk konuta destek olunduğunu söyleyen Şimşek, “Belli bir süre düzenli olarak vatandaşın tasarruf yapması ondan sonra devletin bu tasarrufa katkıda bulunması esas oluyor. Bu birikimlere bazı ülkeler daha düşük stopaj uyguluyor, mortgage sistemiyle ilişkilendiriliyor. Almanya’da bu model çok başarılı, onu baz alıyoruz” açıklamasını yaptı.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı doğru kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal