Çalışanlara Maaş Müjdesi!

Asgari ücretle birlikte prime esas kazançlar da arttı. Buna göre tavan miktar 15 bin 221 lira oldu. Bu artış emekli maaşını da yükseltecek. Yeni yılda borçlanma miktarları da değişti.

31.01.2018-21:28 - (Son Güncelleme: 31.01.2018-21:23) Çalışanlara Maaş Müjdesi!

2018 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte çalışma hayatında kullanılan ücret miktarları da yükseldi. Özellikle ileride alınacak emekli maaşını direkt etkileyecek prime esas kazancın üst sınırı da yükselmiş oldu. Buna göre brüt asgari ücret 2.029.50 lira olurken üst kazanç sınırı da 15.221 liraya çıktı.

RAKAM YENİDEN BELİRLENDİ

Daha önce asgari ücretin 6.5 katı olarak uygulanan tavan ücret 2017 yılından itibaren 7.5 katı olarak hesaplanmaya başladı. Böylece çalışanlar veya kendi işini yapan Bağ-Kur'lular ile isteğe bağlı ödeme yapanlar daha yüksek prim yatırarak emekli maaşlarını artırma imkânına kavuştu. Tavandan prim yatırılan çalışanlar için emekli aylığında yüzde 15'e yakın bir artış bu sayede sağlanmış oluyor. Yeni hesaba göre 2018 yılı içinde günlük alt sınır 67.65 lira aylık alt sınır ise 2.029.50 lira oldu. Günlük üst sınır 507.38 liraya aylık üst sınır ise 15.221 liraya çıktı.


BORÇLANMAYA YENİ RAKAM

Erken emeklilik sağlayan doğum ve askerlik borçlanmaları ile kendi namına iş yapanların ödeyecekleri aylık prim miktarları da değişti. Burada belirlenen kazancın yüzde 32'si ödeniyor. Buna göre en düşük aylık ödeme miktarı 649.44 lira olurken en yüksek miktar ise 4.870.80 liraya ulaştı.

Öte yandan emekli maaşları da zamlandı.

Hem SSK hem Bağ-Kur hem de memur emeklileri her ay çifte ödeme alıyor. Hesaplara hem net maaş hem de ek ödeme yatırılıyor. Vergi iadesi sisteminin yerini alan ek ödemenin tutarı, maaşa göre belirleniyor. Ek ödeme, düşük maaşlı emeklilerde maaşın yüzde 5'i, diğerlerinde yüzde 4'ü oranında oluyor. Hesaplanan tutar net maaşa eklenerek her ay ödeniyor. Ek ödeme maaş üzerinden belirlendiğinden, net aylık yükseldikçe ek ödeme de artıyor. Ocak'ta tüm emekliler zam aldı. Ek ödeme de zamlanan maaş üzerinden hesaplandığından Ocak ayında yükseldi. Ancak emeklilerin pek çoğu bu durumu bilmediği için kafa karışıklığı yaşıyor. Bunu öğrenmek ise çok kolay. e-Devlet'te Sosyal Güvenlik Kurumu bölümündeki 'emekli aylığı bilgisi'ne girildiğinde aylık tutarı ve ek ödeme ayrı ayrı gösteriliyor. Emekliler, net maaşını ve ek ödeme tutarını kolayca görebiliyor.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal