Bayramda Çalışanlara Müjde!

10 günlük bayram tatilinde çalışacak olan memura 5.5 günlük resmi tatil günlerinde bayram mesaisi ödenecek.

19.08.2017-13:30 - (Son Güncelleme: 19.08.2017-13:56)

Bu sene 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Kurban Bayramı tatili arka arkaya geldi. Hükümet, 28-29 Ağustos'u tam gün, 31 Ağustos'u yarım gün idari izin ilan ederek memurlar için bayram tatilinin süresini 10 güne çıkarttı. Bu karar, özel sektör çalışanlarını kapsamadığı ifade edildi.

Öte yandan Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliklere göre kadın çalışanların gece mesaileri 7,5 saatle sınırlandırıldı.

Buna göre, ilgili yönetmeliğin 5. maddesi gereği, "Kadın çalışanların gece vardiyalarında yedi̇ buçuk saatten fazla çalıştırılamayacak. Fakat turi̇zm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü iş yerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde kadın çalışanın yazılı onayının alınması şartıyla yedi̇ buçuk saati̇n üzeri̇nde gece çalışması yaptırılabilir." şeklinde değiştirildi.

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının hazırladığı "Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe sokuldu.

'ÜÇE BÖLÜNEBİLİR' İBARESİ KALDIRILDI

Buna göre, yönetmeliğin 6. maddesinde yer bulan üçüncü fıkrasında yer alan "en çok üçe bölünür" ibaresi "bölümler halinde kullanılabilir" olarak revize edildi.

Bahsi geçen düzenleme ile taraflar anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere "en çok üçe bölünebilen" yıllık ücretli izinlerin bölümler halinde kullanılabilmesine imkan tanımış oldu.

Bu arada, aynı maddeye eklenen fıkra ile yapılan düzenlemede ise alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süreleri, aynı iş yerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacak.

ALT İŞVEREN İZİN KAYIT BELGESİNİ ASIL İŞVERENE VERECEK

Asıl işveren, alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak ettikleri yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlamakla, alt işveren ise tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene vermekle yükümlü olacak.

Ayrıca yönetmeliğin 9'uncu maddesinin üçüncü fıkrasına eklenen fıkra ile yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün artırılarak uygulanacak.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal