Trafik Cezası İtiraz Nasıl Edilir?

Trafik cezasına nasıl itiraz edilir? Cezaya itiraz dilekçesi nasıl yazılır, kaç gün içerisinde trafik cezalarına itiraz edilir? sorularının cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz...

18.01.2019-16:04 - (Son Güncelleme: 18.01.2019-15:43) Trafik Cezası İtiraz Nasıl Edilir?

Trafik cezasına nasıl itiraz edilir? Cezaya itiraz dilekçesi nasıl yazılır, kaç gün içerisinde trafik cezalarına itiraz edilir? sorularının cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz...

TRAFİK CEZALARINA İTİRAZ NASIL EDİLİR?

Trafik cezası sorgulama işlemlerinden sonra size karşı uygulanmış bir trafik cezasına itiraz hakkınız ise cezanın uygulanış şekline göre değişiklik göstermektedir. Eğer ki adınıza kesilmiş olan trafik cezası size 10 iş günü içerisinde tebliği edilmemişse, bu vaziyette Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz edebilme hakkınız oluyor. Cezanın yüze karşı veya plakaya ilişkin uygulanması durumunda ise farklı bir yol izlenmektedir. Trafik cezasının yüze uygulandığı hallerde, kesilen cezaya itiraz etme hakkı 15 iş günüdür. Cezanın plakaya uygulandığı durumlarda ise itiraz etme hakkı, cezanın size tebliğ edildiği andan itibaren başlamaktadır. Plakaya kesilen trafik cezalarında, ceza bilgilendirme tutanağının teslim edilmesi esnasında eğer araç sahibi evde bulunmuyorsa, kurye kapıya bir not bırakarak, belgeyi muhtarlığa teslim eder ve tebliğ de bu tarihten itibaren geçerli olur. Araç sahibinin farklı bir adreste oturması durumunda ise, ikametgah adresini güncellememesi sebebi ile suçlu araç sahibi olur. Trafik cezası sorgulama işlemini düzenli olarak yaparak, bilginiz dahilinde bir cezanızın olup olmadığını kesinlikle düzenli olarak kontrol etmelisiniz. 

Ülkemizde trafik cezalarına itiraz kaynaklı davalara normal durumlarda  trafik mahkemeleri bakmaktadır. Fakat her yerde trafik mahkemelerinin bulunmamasından dolayı, Sulh Ceza Mahkemeleri de bu davalarla ilgilenmektedir. Araç cezası sorgulama ile öğrenilen veya yüze karşı uygulanan trafik cezalarına itiraz için, cezanın tebliğ belgesi ve ceza tutanağının fotokopisi, dava için yazılmış olan dilekçe, ceza uygulanan araca ait ruhsat ve araç sahibinin kimlik, ehliyet fotokopileri gibi belgeleri hazırlamış olmalıdır. Trafik cezalarına itiraz işlemleri trafik mahkemeleri tarafından yapılmaktadır. Fakat neredeyse çoğu şehirde trafik mahkemeleri yok. Bu nedenden dolayı cezalara itiraz Sulh Ceza Mahkemesine yapılmaktadır. 

Aşağıda belirtilen evraklar ile Sulh Ceza Mahkemesine başvuru gerçekleştirerek yemiş olduğunuz cezanın haksız olduğunu bildirebilir ve duruma itiraz etme hakkınızı kullanabilirsiniz.

Dava dilekçesi

Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının Fotokopisi

Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının Fotokopisi

Ruhsat Fotokopisi

Kimlik ve Ehliyet Fotokopisi 

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal