Patates ve Soğandaki Fiyat Artışı Sürüyor

Pazarda soğan 5, patates 4 liradan satılırken yeni fiyat artışına karşı önlemler alınıyor. Yetkililer ise alınan önlemlere rağmen patates ve soğanda fiyat artışının süreceğini söylüyor.

16.11.2018-09:56 - (Son Güncelleme: 16.11.2018-11:07)

Geçtiğimiz sene meydana gelen fiyat düşüşleri patates ve soğan ekimini olumsuz yönde etkiledi. Ekim alanlarının daralması rekolte düşüşlerine sebep olurken fiyatları da yükseltti. Pazarda soğan 5 patates 4 liradan satılırken yeni zam riskine karşı tedbirler alınmasına karşılık, yetkililer patates ve soğanda fiyata artışının devam edeceğini ifade ediyor.

Elde edilen bilgilere göre, soğanın kilosu pazarda 5 liraya kadar yükselirken patates fiyatı ise üreticide 1.70-1.90 TL arasında, pazarda ise kilosu 4 lirayı buluyor. Soğanda fiyat artışının diğer bir sebebinin ise küf hastalığı olduğunu kaydeden görevliler, patates ve soğanda fiyat artışının devam edeceği görüşünü belirttiler.

PATATESTEKİ FİYAT YÜKSELİŞİ İHRACATA BAĞLI

Ödemiş Ticaret Borsası Başkanı A. Latif Aka, üreticinin geçtiğimiz sene düşük oluşan fiyatların etkisinden çıkamadığını ve Ekim alanlarında azalma meydana geldiğini ifade etti. Aka, 'Bu sene rekolte ve verimin düşük olduğunu fark ettik. Bunun nedeni de geçtiğimiz seneye göre biraz daha az patates ekimi yapılması. Mazot, gübre ve tohum başta olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksek olması üreticinin belini büküyor' dedi.

Döviz kurları sebebi ile yükselen fiyatların son dönemde bir miktar düştüğünü dile getiren Aka, 'Şu anki fiyatlar 1.70-1.90 TL arasında. Fakat asıl sökümler 10 gün sonra başlayacak. Üretici ihracatında başlamasıyla fiyatların 1.90'ın üzerine çıkacağını düşünüyor. Bu anlamda fiyatlarda ve piyasada olumlu bir beklenti var. İhracatta artış yaşanırsa patates fiyatlarında olağanüstü yükseliş olabilir' ifadelerini kullandı.

SOĞAN FİYATLARI YÜKSELDİ

Soğan fiyatının küf hastalığı sebebi ile bir anda artış gösterdiğini belirten Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 'Fakat fiyatlar şimdi durağan seyrediyor. Şunu ayırt etmek lazım; Soğandaki fiyat artışının sebebi stokçuluk değil, piyasaya arz etmek üzere depolarda bekleyen soğanın küf hastalığı nedeniyle zarar görmesi, çürüğe ayrılması.' dedi.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal