Emeklilikte Yaşa Takılanlar

Emeklilik hakkına kısa süre sonra sahip olma hakkına erişecek olmasına rağmen yaşa takılan beş milyona yakın sigortalı bulunmakta. Meclisin vereceği kararlar merakla beklenmektedir. Yaşa takılan kişilerin beklentileri bir an önce emeklilik hakkına sahip olmak.

30.04.2018-17:53 - (Son Güncelleme: 30.04.2018-17:48) Emeklilikte Yaşa Takılanlar

Ancak yasal düzenleme şu anda uzak olsa da bazı haklar yaşı bekleyeni de diğer sigortalıları da erken emekli edebilir.

ERKEN EMEKLİLİK?

Sigortalıya erken emekli olma şansı sağlayan haklar şu şekilde;

SSK ve Bağkur sigortalının emekli olabilmesi için belli başlı kurallar ve işleyişler getirmektedir.

Eğer Kişi SSK'lı ise bir işverenin yanında çalışıyor ve işveren tarafından kişinin sigorta primleri ödenmelidir. Bu düzende SSK primleri düzenli ödenen sigortalının hizmet yılını doldurması ve gerekli şartlar sağlandıktan sonra emekli olma hakkına sahip olabilmektedir

Bağkur işleyişinde ise prim ödeyen kişi bir kurum işletme açmış ve onu yöneten konumundadır. Bağkur primi ödeyen şahıs kendi adına kendi primlerini ödeyerek hizmet yılı ve şartları karşıladıktan sonra emeklilik hakkına sahip olabilir.

Erken emekli olabilmek için bazı kriterler vardır. Bu kriterlerden biri ve en önemlisi sigorta primini ödeyecek kişinin bir an önce sigortasının başlatılması gerekmektedir.

Kişiler iş yaşamına ne kadar erken başlarlarsa o kadar erken emekli olabilme şansları olabilmektedir.

Son dönemde uygulanan işleyişe göre kişiler hizmet yıllarını doldurmuş olsalar bile belli bir yaşa kadar beklemek zorundadırlar.

ERKEKLER VE KADINLARDA SÜREÇ NASIL İŞLİYOR

Kadınlarda işe başlama tarihi 01.04.1981 öncesinde olanlar emekli olabilmek için herhangi bir yaşı beklemek zorunda değillerdir.

Beş bin iş günü sigorta primleri düzenli ödenmiş ise SSK'dan emekli olma hakkına sahip olabilirler. 01.04.1981 öncesinde sigortaları başlayanlar emekli olabilmek için

20 yıl sigorta olma ve 5000 iş günü kriterine tabidirler.

KADINLARDA DOĞUM BORÇLANMASI AVANTAJI

Kadınlarda doğumda geçirdikleri süreyi borçlanarak, bu borcun gün sayısından düşerek ödenmesi halinde erken emekli olabilmektedirler. Doğum sürecinden önce başlatılmış sigortası olan, sigorta primleri ödenen ve doğumda problem yaşamayan çocuğunu hayata getiren kadınlar doğum borçlanmasından faydalanabiliyorlar. Bu durum 3 çocuğa kadar geçerli olabilmektedir, 3 çocuktan sonrasını kapsamamaktadır. Her bir çocuk için iki yıl olan bu hakkı elde eden kadınlar 2160 gün prim süresinden kar sağlıyor.

Erkeklerde ise işe başlama tarihi 08.09.1976 öncesinde olanlar emekli olabilmek için herhangi bir yaşı beklemek zorunda değillerdir. Beş bin iş günü sigorta primleri düzenli ödenmiş ise SSK'dan emekli olma hakkına sahip olabilirler. 08.09.1976 öncesinde sigortaları başlayanlar emekli olabilmek için 25 yıl sigorta olma ve 5000 iş günü kriterine tabidirler.

MALÜLEN ERKEN EMEKLİ OLUNABİLİR 

Çalıştığı dönemde sakatlık veya ciddi bir hastalık yaşayan sigortalılar bu durumlardan ötürü erken emekli olabilirler. Bu tür sigortalının eğer % 60 işgücü kaybı var ise yaşı beklemek zorunda olmadan emekli olabilirler. Bunun için 10 yıllık sigortalılık şartı + 1800 günlük prim ödenme şartı ve %60 oranında iş görememe kriterleri aranmaktadır.

 Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal