Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et

Hasan Celal Güzel Türk Siyasetine Damga Vurdu

Eski Bakan Hasan Celal Güzel Ankara Güven Hastanesi'nde 72 yaşında hayatını kaybetti.

19.03.2018-15:02 - (Son Güncelleme: 19.03.2018-14:38) Hasan Celal Güzel Türk Siyasetine Damga Vurdu

Eski bakan Hasan Celal Güzel (72), fizik tedavi için geldiği Denizli'de rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı. Böbrek yetmezliği sebebiyle uzun süredir nakil beklediği ifade edilen Hasan Celal Güzel, yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. Güzel tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

28 ŞUBAT KARARLARINA DİK DURDU

Çevik Bir'in Güzel hakkındaki ilk şikâyeti, 13 Mart 1997 tarihli.. 28 Şubat'ın üzerinden daha iki hafta geçmişti.. Güzel 28 Şubat kararları için, 'namert muhtıra' demiş, Çevik Bir bu sözü yargıya taşımıştı.. Adalet Bakanlığı'na gönderdiği yazıda Güzel'in "... MGK kararları namert bir muhtıra... Türkiye'yi cunta yönetiyor" sözleri için işlem yapılmasını ve sonuçlarının Genelkurmay'a bildirilmesini emrediyordu.

ÇEVİK BİR'E DİRENDİ "TANK HASAN" OLARAK BİLİNDİ

Hasan Celal Güzel, 1998'de ise siyasi tarihe geçen, "...İ.Hakkı Karadayı veya başkaları halkın üzerine kendilerine emanet edilen silahları çevirmek isterlerse tankların üzerine çıkarım..." sözleriyle cuntaya meydan okumuştu. Dönemin kudretli paşası Çevik Bir, yakın takibe aldığı ve hapse attırmak için mesai harcadığı Güzel hakkında savcılara emir gibi 11 yazı göndermişti.

"ÖPÜŞME VE EL SIKIŞMA ŞAMPİYONUYDUM"

Siyasetin renkli isimlerinden Hasan Celal Güzel, vatandaşlarla el sıkışmalarıyla da biliniyordu. Güzel'in kendisi bu özelliğini de esprili bir dille bir yazısında şöyle kaleme almıştı:

"Efendim, bendeniz bildiğiniz gibi bir vakitler öpüşme ve el sıkışma şampiyonu idim. Siyaseti halka yakın şekilde yapma ekolünün başta gelen temsilcisi olarak bulunuyordum. Bu konuda rahmetli pirimiz Kasım Gülek’i de, üstadımız Demirel’i de geride bırakarak 10 milyon kişi ile el sıkıştım, öpüştüm, hatta bu sahadaki kendi icadım olan “elense” metoduyla güreştim."

HASAN CELAL GÜZEL'İN BİYOGRAFİSİ

Hasan Celal Güzel, 1945 yılında Gaziantep'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya'da tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun oldu. Makro ekonomi alanında "Türkiye'nin İktisadi Büyüme Modelleri" adlı tezini verdi. Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) çeşitli ekonomik ve sosyal sektörlerde uzman yardımcısı, uzman ve sektör sorumlusu olarak çalıştı.

Başbakanlık Müşavirliği, Başbakanlık Ekonomik ve Sosyal İşler Bakanlığı, İZDK Genel Müdür Yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı Müşavirliği ve Müsteşar Yardımcılığı, DPT Genel Sekreterliği ve Müsteşar Vekilliği ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 24 Ocak 1980 ekonomik istikrar tedbirlerinin alınmasında önemli bir rol oynadı. 1983 yılında 38 yaşında Türkiye'nin en genç Başbakanlık müsteşarı oldu. Ayrıca; çeşitli üniversitelerde, akademilerde ve Kara Harp Okulu'nda ekonomi, maliye, hukuk, ekonomik ve sosyal tarih, ekonomik sistemler-doktrinler ve kamu yönetimi konularında öğretim görevlisi olarak hizmet verdi ve akademik çalışmalar yaptı. 1986 Yılında girdiği ara seçimlerde Anavatan Partisi'nden (ANAP) Gaziantep Milletvekili seçildi ve Turgut Özal Hükümeti'nde, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev aldı. 1987 yılı genel seçimlerinde yeniden milletvekili seçildi. Seçimlerden sonra Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. Ayrıca, 1986-1989 yılları arasında Dışişleri Bakan Vekilliği görevinde bulundu. 1989 yılında yapılan ANAP Olağanüstü Kongresi'nde Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık için adaylığını koydu. Ancak seçilemedi. 23 Kasım 1992'de Yeniden Doğuş Partisi'ni (YDP) kurdu ve Genel Başkan seçildi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal
Daha fazla içerik yok
;