Esad ve Putin'e Şok! Tutuklama Kararı Çıktı

İç savaşın devam ettiği Suriye'de İdlib kentini ellerinde tutan muhaliflerin mahkemesi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi.

28.12.2015-13:24 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Esad ve Putin'e Şok! Tutuklama Kararı Çıktı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hakkında da inceleme yapıldığını, dosyaları Lahey'e taşıyacaklarını açıkladı.
Suriye'deki farklı muhalif grupların onayı ile 2013'te İdlib'te kurulan Suriye Özel Cinayet Mahkemesi 15 hakim ve savcıdan oluşturuldu. Geçtiğimiz günlerde Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ne ziyarette bulunan Mahkeme Başkanı hakim Halit Şahabeddin, Esad ve Putin hakkındaki tutuklama kararlarının 'Suriye halkını öldürmek, zulmetmek, halkın başka ülkelere göç etmelerine neden olmak' suçlarından verildiğini söyledi. DHA muhabirine açıklama yapan Halit Şahabeddin, Esad'ın iç savaşın başladığı 2011'den bu yana halkını öldürmeye devam ettiğini öne sürerek şöyle dedi:

"Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad katliam yapıyor ve bunun yanında ülkeden göçlere neden oluyor. Rus lider Putin de Esad'a yardım ediyor. Uçakları ile bomba, füze ve roket atıyor, masum halkın ölümüne neden oluyor. Bu nedenle de haklarında gıyabi tutuklama kararı verildi."

RUHANİ İÇİN İNCELEME BAŞLATILDI

Hakim Şahabeddin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hakkında da inceleme başlattıklarını belirterek, "İran lideri Hasan Ruhani hakkında Esad'a yardım etmek suçundan dolayı dosya hazırlanıyor. İnceleme tamamlandığında onun hakkında da gıyabi tutuklama kararı verilecek" diye konuştu.


LAHEY'E TAŞIYACAĞIZ

Şahabeddin, Suriye halkına yapılanların cezasız kalmayacağını, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne de başvuracaklarını ifade ederek şöyle devam etti:

"Biz mahkeme olarak üç liderin de Suriye'de katliam yaptığını, halkı öldürdüklerini, cinayet işlediklerini, toplu katliam yaptıklarını ve bir çoğunun da göç etmesine neden olduklarını tespit ettik. Mahkeme olarak haklarında gıyabi tutuklama kararı verdiğimiz Esad ve Putin'in dosyalarını yargılanmaları için Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edeceğiz. Ruhani hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkınca onun dosyası da ağır cezaya gönderilecek. Üçü de Suriye kanunlarına göre yargılanacak. Ayrıca, her 3 liderin Lahey'de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması için de gerekli girişimlerde bulunacağız."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal