19.07.2022-16:00 (Son Güncelleme:19.07.2022-15:56)


1

Cünüp uyumak

Cünüp uyumak

Cünüp uyumak neye sebep oluyor?



2

Gusül

Gusül

Gusül daha çok manevi bir temizlik aracıdır.



3

Gusletmek

Gusletmek

Gusletmeyi namaz vaktine kadar geciktirmek uygun değildir. Gudayf b. Haris (ra) şöyle demiştir: "Âişe'ye (ra): Ne dersin? Resûlullah (asm) cünüplükten dolayı, gecenin başında mı, yoksa sonunda mı yıkanırdı? dedim. Bazen başında bazen de sonunda guslederdi, dedi. Allahu Ekber... Genişlik (kolaylık) veren Allah'a hamd olsun, dedim. (Nesâî, tahâre 140, 141, gusl b; Ahmed b. Hanbel.Vl, 47)



4

Geciktirilmemelidir

Geciktirilmemelidir

Cünüp olan kişinin, cünüp olur olmaz gusletmesi farz değildir. (Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi) Cünüp olan kimse ilk fırsatta gusletmeye çalışmalıdır. Bu durumda ancak, içinde bulunduğu namaz vaktinin çıkmasına kadar müsaade vardır; daha fazla geciktirmesi günah kazanmasına sebep olur.



5

Vücut zindelik kazanır

Vücut zindelik kazanır

Umer ibn Hattâb, ResûlulIah'a: Birimiz cünüb iken uykuya varabilir mi? diye sordu. Resûlullah (asm): "Evet, herhangi biriniz abdest aldıktan sonra (isterse) cünüb iken de yatsın" buyurdu. (Buhari) Gusül abdesti alan insanın vücudu zindelik kazanır.



6

Acele edilmemelidir

Acele edilmemelidir

Gusülde acele etmek efdaldir Ali (ra) Resûlullah'ın (asm) şöyle buyurduğunu haber vermiştir: "İçinde, resim, köpek ve cünüp bulunan eve melekler girmez.” (Ebû Dâvüd, libâs 129; Nesaî, tahâre 167, hayl 11; Dârimî istîzân 34; Ahmed b. Hanbel, I, 80, 83, 107, 139, 150) Meleklerin evlerden uzak kalmalarına sebep olan şeylerden birisi de cünüplük halidir. Bundan murat guslü terketmeyi âdet haline getirip, namaz vaktinin geçmesine aldırış etmeyenlerdir. Resûlullah'ın (asm) bir gusülle bütün hanımlarını dolaşması, Hz. Âişe'nin bildirdiğine göre, guslü bazen gecenin sonuna kadar geciktirmesi, bir müddet cünüp durmanın mahzurlu olmadığını gösterir.



7

Meleklerin eve girmesi

Meleklerin eve girmesi

Eğer bu durum meleklerin eve girmesine engel olsaydı, devamlı melekle haşir-neşir olan Resûlullah guslü geciktirmezdi. İçinde cünüp bulunan eve meleklerin girmekten imtina etmelerinin hikmeti, cünübün namazdan ve Kur'ân okumaktan uzak olmasıdır. Cünüplükten ötürü yıkanmakta gevşeklik göstermek hayr ve berekete mânidir. (Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi)



8

Gusül gerektiği durumlarda yapılması gerekenler

Gusül gerektiği durumlarda yapılması gerekenler

Gusül gerektiği durumda uyumak ve yemek yemek isteyen kimse abdest almalıdır. Ebû Seleme şöyle demiştir: ‘’Ben, Âişe'ye, Peygamber (asm) cünüb iken uyur muydu? diye sordum. Âişe (ra): Evet, abdest alır, uyurdu, dedi. (Buhari) İbn Umer şöyle demiştir: Umer ibn Hattâb, ResûlulIah'a: Birimiz cünüb iken uykuya varabilir mi? diye sordu. Resûlullah (asm): "Evet, herhangi biriniz abdest aldıktan sonra (isterse) cünüb iken de yatsın" buyurdu. (Buhari)



9

Abdest almadan yapılmaması gerekenler

Abdest almadan yapılmaması gerekenler

Âişe'den (ra), cünüplük halini kastederek şöyle demiştir: "Resûlullah (asm) (bir şey) yemek veya uyumak istediği zaman abdest alırdı." (Müslim, hayz 27; Tirmizî, tahâre 107; İbn Mâce, tahâre 100) Abdest almaksızın yatmamak, imamlardan Evzâî, Ebû Hanîfe, Muhammed, Mâlik, Şafiî, Ahmed ibn Hanbel, îshâk ibn Râhûye, Abdullah ibn Mübarek ve daha başkalarının mezhebidir. Bazıları emredilen abdesti, cinsî münasebet ile hâsıl olan ezayı, yânî eller ile husûsî uzuvları yıkamağa hami etmişlerdir. Dâvûd Zahirî ile Mâlikîler'den bâzıları bunu vâcib görmüşlerdir.



10

Abdest almadan uyumak

Abdest almadan uyumak

Cünüp kimsenin abdesti almaksızın uyumasında beis görmeyenler de çoktur: Sevrî, İbnu'l-Müseyyeb, Ebû Yûsuf gibi. Bunların delilleri Resûlullah'ın abdest almaksızın uykuya vardığına dâir olan diğer hadîslerdir. (Sahih-i Buhari ve Tercemesi) Allah'a emanet olunuz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR