25.04.2022-11:06 (Son Güncelleme:03.12.2022-16:17)


1

33 yaşında olan Hindistanlı Mariya Taher daha 7 yaşında bir çocukken, "khatna" kültürüne (kadın sünneti) maruz kaldı.



2

Daha önce ailesinden ve toplumdan korktuğu için adını açıkca vermeyen Mariya, bu kez cesaretini topladı ve kendini gizlemeden anlattı.



3

Şu an Cambridge, Massachusetts'te yaşayan Mariya, 7 yaşındayken Hindistan'da yaşadığı acı deneyimi şöyle dile getirdi: "Hindistan'daki akrabalarımı ziyaret ettiğimizde bir sabah annem ve teyzem beni eski bir binanın içindeki bir apartman dairesine götürdü.



4

Gülüyorlar ve sohbet ediyorlardı. beni yere yatırdılar ve elbisemi kaldırdılar. Keskin bir aletle beni kestiklerini hatırlıyorum. acı hissediyordum, ağlıyorum. Çok korkmuştum çünkü çok acımıştı."



5

Mariya söylediğine göre ailesi, kız kardeşine de aynı işkenceyi uygulamış. Önceden Sarah rumuzuyla yaşadığını anlatan genç kadın artık çok daha cesur.



6

Mariya mücadelesi kapsamında Sahiyo adını verdiği bir organizasyon da kurarak kadın sünnetinin eyalet yasalarınca yasak kabul edilmesi için çalışıyor.



7

Yapılan araştırmalara göre sadece ABD'de her yıl 500 binden fazla kız çocuğu, kadın sünnetiyle karşı karşıya kalıyor. Bu uygulama Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve çeşitli devletler tarafından genital sakatlama olarak adlandırılıyor.



8

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 3 milyon civarında kız çocuğu bu risk ile yaşıyor. Kadın sünneti özellikle Batı, Doğu ve Kuzeydoğu Afrika'da, Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde ve Asya'da görülüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR