25.01.2018-16:12 (Son Güncelleme:24.04.2024-01:25)


1

15 Temmuz Gecesinin 20 Kadın Kahramanı!

15 Temmuz Gecesinin 20 Kadın Kahramanı!

15 Temmuz ülke ve tarih açısından bir milat noktası oldu. Türkiye’yi karanlık günlere, kaosa ve dehşete düşürmeye çalışan FETÖ’cü hainlerin darbe girişiminin yaşandığı gecede tüm vatandaşlar darbe girişimine tepki verdi ve vatan sevdası çevresinde bir araya gelerek unutulmaz bir destan yazdı.Ve bu destanda kadınlar ön saflarında yer aldı. Kimi şehit oldu, kimi yaralandı, kimi tankların önüne çıktı, kimi üzerine yağan kurşunlara rağmen darbeci askerleri kalkışmadan vazgeçirmeye çalıştı.İşte 15 Temmuz darbe girişiminde demokrasi kahramanı kadınlar.



2

Demet Sezen

Demet Sezen

Şehit Özel Harekat Komiseri Demet Sezen'in 3 yaşındaki oğlunu evde bırakıp göreve gitti. Şehit haberinin sosyal medyada yayılmasının ardından bir şehit yakını yaptığı paylaşımda Sezen'in kendilerine cenaze töreninde “Dik durun ablam ağlamayın. Düşmanları güldürmeyelim. Şehitlik, şahadet en büyük mertebe” dediğini aktardı.



3

Kübra Aydoğan

Kübra Aydoğan

Özel Harekat komiseri Kübra Aydoğan'ın 15 Temmuz gecesi darbeci askerlerin Özel Harekat Daire Başkanlığı’na yönelik saldırısında şehit oldu. Diyarbakır'da birçok terör operasyonunda yer alan Aydoğan, kısa bir süre önce Ankara'ya tayin olmuştu.



4

Cennet Yiğit

Cennet Yiğit

Komiser Yardımcısı 23 yaşındaki Cennet Yiğit de Gazi Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliğinden mezun olmuştu. Öğretmenlik yapmak istedi ama ataması bir türlü çıkmayınca o da polisliği tercih etti. Henüz 23 yaşındaydı. Özel Harekat Daire Başkanlığı’na düzenlenen saldırı da Cennet Yiğit de şehit oldu.



5

Sema Tutar

Sema Tutar

Aynı kamyonda Taksim'e çıkan 61 yaşındaki Sema Tutar ise tankları görünce çok duygulandığını ve fenalaştığını söyledi. "Komşum arabayla darbeye karşı duruş sergilemek için alanlara gideceğini söyleyince onlarla beraber hareket ettim. Arabaya bindim ve gittim. Çok büyük bir duygu vardı. Çok ağladık yollarda. Kurtulduğumuza çok sevindim” dedi.



6

Adeviye Gül İsmailoğlu

Adeviye Gül İsmailoğlu

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine karşı sokağa çıkarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde darbecilerin kurşunuyla yaralanan Adeviye Gül İsmailoğlu, yaşadıklarını anlattı. İsmailoğlu, ortaokuldan yeni mezun olduğunu, yoğun bakımdayken lise tercihlerini ailesi tarafından yapıldığını ifade etti.Televizyonda darbe girişimi olaylarını gördüğünde şok olduğunu dile getiren İsmailoğlu, şöyle konuştu: "İlk bu olayı TV’de gördüğümde şok oldum böyle bir şeye hiçbirimiz izin veremezdik çıkıp onlara engel olmak istedim asla ülkemi yem edemezdim. Reis’in (Recep Tayyip Erdoğan) 'sokaklara çıkın' çağrısı sonrası, 'ben çıkıyorum' dedim. Annem, babam ve ablamla çıktık. Valiliğe gitmeyi planlamıştık fakat Saraçhane’ye barikat kurdukları için gidemedik. Yürümek istedik, asker engel olmak istedi. Asker, 1-2 el havaya ateş açtıktan sonra ön taraftakilerin ayaklarına sıkmaya başladı. Fakat buna rağmen halk artınca hepimizi taramaya başladılar. Biz, onlar bizim askerimizdir bizi vuramazlar diye düşünüyorduk ama vursalar da şehit olmak, gazi olmak istiyorduk. O açtıkları ateş sırasında vuruldum. Vurulduğum an şok oldum inanamadım, kolumdan girip sırtımdan çıkması beni çok etkiledi ama içim rahattı çünkü gazi ya da şehit olacaktım, ilk, plastik mermi olduğunu düşündüm ama değilmiş."



7

Mine Özer

Mine Özer

Ankara Beştepe'de helikopterlerin saldırısında yaralanan 62 yaşlarındaki Mine ve Rifat Özer çifti de o kahramanlardan sadece ikisi Saat 10.30 civarında kızım aradı ve polis akademisi bombalanmış dedi. Hemen eşimle abdestimizi aldık, bir su aldık ve yola çıktık. Sokaklara çıkın dediğini duyduk. Biz gelmiştik. Yürüdük, bir tankın önünde buldum kendimi. Asker çocuğu görüyorum. Önündeyim tankın. Küçük bir çocuktu. Gözlerinin içine bakarak ben senin annenim, teyzenim, biz seni seviyorum diyerek ona sevecen bir şekilde yaklaşmaya çalıştım. Üç tank vardı. Biz öndeki 2 tankla muhatap olduk. Biz orada dururken bir emir duyduk ‘niye ateş etmiyorsun, bu şerefsizlere ateş etsene lan” diye. O anda ateş edildi yere düştüm. Beni oradan birileri çekti aldılar. Aynı şekilde yine meydanlara çıkarım. Ben Recep Tayyip Erdoğan’a oy verdim. Ama Recep Tayyip Erdoğan değil, Kılıçdaroğlu iktidarda olsaydı ben yine meydanlara dökülürdüm çünkü amacım vatanımı savunmaktı, torunlarıma ertesi gün kalkabilecekleri bir ülke teslim etmekti görevimiz.



8

Derya Ovacıklı

Derya Ovacıklı

İzmir’de Ziraat Mühendisliğinden mezun olan Derya Ovacıklı, Ankara’da 4 yıl sınıf öğrenmenliği yaptıktan sonra belediyenin gençlik merkezinde çalışmaya başladı. 15 Temmuz akşamı televizyondan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısını duyduktan sonra sokağa fırlayan Derya Ovacıklı Akıncı Camii’nin önünde darbecilerin “Ülkede sıkıyönetim var. Yaklaşanı vururuz, buradan dağılın” uyarısına aldırış dahi etmedi. Akıncı nizamiyesinin önünde darbeci askerlere engel olmaya çalışan Derya Ovacıklı vurulma anını şöyle anlattı; "Fakat saat 03.23 civarında karargahın içinden gelen bir başka grup, onlar TSK mensubu değildi, o grupça ne yazık ki katliama tabi tutulduk, yani tarandık. Ben ilk 'vur' emrini duydum. 'Mavi gömlekliye ateş edin, hedef alın' emrini duydum. Mavi gömlekli genç bir arkadaşımızdı, hemen benim yanımdaydı üzerine atladım. İlk kurşunu sağ baldırımdan yedim ve yere yığıldım. O kişi altımdan sürünerek çıktı. Arkadan gelenler yüzleri maskeli birer gruptu ve değişimli taradılar öndekiler taradı, sonra değişip, arkadakiler tekrar taradı. Yığıldıktan sonra caniler ateş etmeye devam ettikleri gibi 'başınızı kaldırırsanız öldürürüz' dediler. Arka gruptakilere de 'yaralılara yardım etmeye gelmeyin' dediler. O anda yanıma gelen o caniye, o suikastçiye, başımı kaldırıp sadece 'yaralıyım' dedim ve medet ummadım. Hiçbir Türk vatandaşı, Türk kadını hiçbir zaman bir caniden medet ummaz. 'Yaralıyım' dedim ona rağmen ayağıma namluyu dayadı ve tetiğe bastı. O anda sağ bacağımın dizimden aşağısı parçalanmış. Dolaşırlarken de yaşayıp yaşamadığımızı kontrol etmek için namlunun ucuyla aramızda dolaşıp kontrollerini yaptılar. Ben ikinci kurşundan sonra şoka girip şuurumu kaybettim. Ovacıklı, "Şükürler olsun ki millet iradesinin karşısında hiçbir iradenin duramayacağını Türk milleti, şanlı tarihindeki gibi tekrar gösterdi. Milletimizin bu girişiminde bir damla kanımız aktıysa bu bizim için şereftir." dedi.



9

Selda Güngör

Selda Güngör

Ankara Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığına yapılan saldırıda polis memuru Selda Güngör de şehit olan polislerimizden biriydi. 15 Temmuz akşamı FETÖ’cü askerlerin Çengelköy’de açtığı ateşte Ayşe Aykaç da şehit düşenler arasındaydı. Kastamonulu Ayşe Aykaç, Çengelköy halkının ve hemşehrilerinin göz yaşları arasında toprağa verildi.



10

Elif Dağdelen Sarı

Elif Dağdelen Sarı

Ev hanımı 2 çocuk annesi Elif Dağdelen Sarı, darbe girişiminin yaşandığı gece TRT'de okunan sahte bildiriyi duyunca çocuklarını da alarak sokağa çıktığını, karakolun önünün bariyerle çevrili olduğunu görünce konunun ciddiyetinin farkına vardığını anlattı. Eve döndüğünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cep telefonundan yaptığı bağlantıyı izlediğini, sesini duyduğu anda gözyaşlarına hakim olamadığını dile getiren Sarı, Erdoğan'ın "sokaklara inin" çağrısından sonra kimsenin kendisini durduramadığını söyledi. Havaalanına geldiklerinde, alana girmek isteyen askerlerin önüne geçtiklerini, bu sırada askerlerin şaşkınlık yaşadığını aktaran Sarı, olayı şöyle anlattı: "Arkadan gelenler de bize yetişmeye başladı. Askeri araçların önüne geçerek geçişlerini engellemeye çalıştık. 'Hayır giremezsiniz' dedik. Baktım iş ciddiye dönüyor, yanımdaki askeri aracın kapısını açık mı diye yokladım. Allah'tan kapı açıkmış. Kapı açılır açılmaz içeri daldım. Direksiyon başındaki asker bir süre beni içeri koymak istemedi, mücadele etti. Askere 'anahtarı ver' dedim, 'sen FETÖ'nün askeri misin' diye de soruyordum bir yandan. Yanında da komutanı vardı. Komutan da bana 'kes sesini kadın, in arabadan' dedi. Ben ona da 'sen kimsin, kime hizmet ediyorsun' diye sordum. 'İnmiyorum, bu araba bizim arabamız, ver anahtarı' dedim. Daha sonra baktım biz sertleşince onlar da sertleşti. Bir ara askerin yanağını okşayarak 'sen bizim Mehmetçiğimizsin, sen bize el kaldıramazsın, o silahı sen bize mi yönelteceksin' dedim. Siz daha düne kadar dağlarda terörist öldürüyordunuz, siz bizim karşımıza nasıl çıkarsınız' dedim. Daha sonra ben arabadan indim. Allah'a şükürler olsun insanlarımız çoğaldı ve engelledik."



11

Köprüde Bir Kadın Daha Tanklara Direndi

Köprüde Bir Kadın Daha Tanklara Direndi

Şehitler Köprüsü'nde 15 Temmuz gecesi Safiye Bayat'ın dışında tanklara direnen bir başka kadın daha vardı. İsimsiz kahraman kadın darbeci askerlerin sert müdalesine rağmen yılmıyor, direniyor.



12

Türkan Güder

Türkan Güder

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı eşi ve oğluyla gittiği Akıncı Hava Üssü önünde açılan ateş sonucu eşini kaybeden, oğlu ve kendisi yaralanan Türkan Güder o günü şöyle anlattı; "Yalnız biz değil, Tüm Kazan halkı oradaydı. Biz gittiğimizde önce normal askerler vardı, onlarla konuştuk. Sonra maskeli askerler çıktı, onlar bize ateş etti. Önde olduğumuz için bizi yaylım ateşine tuttular. Bizi vuranlar normal askerler değildi, o maskeli askerler ateş etti. Oğlum öndeydi, ben de oğluma doğru yönelince üç kurşun bana isabet etti. Ondan sonraki kurşunlar da oğlumun bacaklarına geldi. Ben, oğlum yaralandık, eşimi kaybettim. Kazan'da konu, komşu, yaşlı, genç çok vatandaşımız yaralandı, çok evladımızı kaybettik ama çok şükür, bugünümüze hamdolsun." diye konuştu.Karın boşluğu, kolu ve ayağından yaralanan Güder, Hacettepe Hastanesinde tedavisi süren 17 yaşındaki oğlu Mertcan'ın da durumunun iyi olduğunu, telefonda kendisiyle konuştuğunu söyledi. Gençlerden, Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sahip çıkmalarını isteyen Güder, "Ben vatanım, milletim için gittim oraya, bir şahsi görüşüm olduğu için değil. Vatanımı sevdiğim için, çocuklarımın geleceği için, 'Bu vatan bizim' demek için gittim oralara. Mutluyum, yara almama rağmen, eşimi kaybetmeme rağmen çok mutluyum darbe önlendiği için.



13

Türkan Türkmen Tekin

Türkan Türkmen Tekin

Atatürk havalimanının darbeciler tarafından işgal edildiği haberini alır almaz ailesiyle birlikte Esenler’den yürüyerek yola doğru çıktılar. Türkan Türkmen Tekin”Anne ben gidiyorum, vatan elden gidiyor” diyerek hızla Atatürk Havalimanı’na doğru yürüdü. Ancak Esenler Dörtyol civarında halkın üzerine sürülen bir tankın altında kalarak şehit oldu. Şehit Türkan Türkmen Tekin yaşları 20, 10 ve 11 olan üç çocuk annesiydi.



14

Zeynep Sağır

Zeynep Sağır

Başkomiser Zeynep Sağır, 4 yıl Kuveyt'te görev aldıktan sonra Türkiye’ye dönmüş, görevine Özel Harekat'da devam etmişti. İki ay önce Sivas'tan Ankara'ya atanmıştı. Emekli polis eşi Oktay Sağır ile birlikte Gölbaşı'nda görev yapan, Emir (8) ve Doğukan(10) adında iki çocuğu olan Şehit Başkomiser Zeynep Sağır bir süre önce sosyal medya hesabından çocuklarıyla fotoğrafını paylaşarak “Bu kadar şehit yeter” diye yazmıştı.



15

Fikriye Temel

Fikriye Temel

75 yaşındaki Fikriye Temel, sopayı eline alıp kızı Nimet Temel ile birlikte sokağa çıktı. Elinde sopayla tanklara karşı durdu. 4 çocuk annesi Fikriye Temel, “Hiç korkmadım, olursa yine giderim.” şeklinde konuştu.



16

Safiye Bayat

Safiye Bayat

Darbe girişiminin ilk adımının da atıldığı köprüde, tankların karşısına ilk dikilerek askerleri ikna etmeye çalışan, havaya ateş açıp kendisini engelleyen cuntacılara uzun süre direnen, yaralılara yardım etmek isterken de vuruldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR